Atunci când avem lucruri pe care le tot amânăm pentru că nu avem chef să le facem, dar nu avem încotro și nimeni altcineva nu le poate face în locul nostru, ar fi bine să aflăm ce stă în spatele acestui conflict.
Pe de o parte, este posibil ca în mintea noastră să apară vocea/felul de a vorbi a unui părinte care ne „motiva” să facem ceva, iar împotrivirea să fie asemănătoare cu momentele în care eram copii și exista același conflict, doar că în exterior. Urmărind această voce ne vom da seama cum ne face să ne simțim, atunci când încercăm să ne motivăm astfel. Vom vedea și cum se simte încă acel copil, împins de un „trebuie” care îi fură din libertate, care îl limitează.
Pe de altă parte, împotrivirea cu care ne confruntăm, ne arată că undeva există o agresivitate neexprimată, iar prin „nu am chef” reușim să scoatem din noi măcar o parte din frustrare. Cine de fapt are de suferit dacă nu faci ceea ce ar „trebui”? Nu, nu ești doar tu cel care suferă, undeva, în interior, copilul forțat să facă lucruri împotriva voinței proprii se răzbună. Pe cine, nu știu, asta ar trebui să afli singur, sau eventual, cu ajutorul unui specialist.
A nu avea chef să facem lucruri pe care ar trebui, în mod normal să le facem înseamnă că nu suntem de acord, într-un fel sau altul că acestea chiar trebuie făcute și că anume noi ar trebui să le facem.
Nimeni de fapt nu este de vină că noi am crescut at atât de buni și nu reușim să ne exprimăm nemulțumirile, într-o formă deschisă.
O altă abordare, mai puțin profundă, dar care poate funcționa uneori, este să observăm la ce ne focalizăm când ne gândim la ce avem de făcut. De cele mai multe ori, când avem de făcut lucruri care nu ne plac, ne concentrăm la procesul însuși și la cât de neplăcut este acesta. Ceea ce ne poate ajuta este să vizualizăm finalul și bucuria de a pune bifa. Pare că ne mințim pe noi înșine, când de fapt, mintea noastră ne tot mințea, de fiecare dată când ne arăta doar o parte din tablou.
Dacă amânarea și lipsa de motivație este una dintre problemele cu care te confrunți des, ar fi util să explorezi mai îndeaproape ce se întâmplă și să faci o schimbare profundă.