Ce se întâmplă cu noi de black Friday?

Chiar dacă la noi nu este o tradiție veche, putem observa cum marketerii încearcă să stoarcă vânzări bune, înainte de sărbătorile de iarnă.
Voi încerca în acest articol să aduc argumente pro și contra, pentru cei care vor să cumpere, sau să se abțină de la a cumpăra… prea mult.

Dezavantaje:

  1. Pentru că ofertele în general, mizează pe alegerile noastre compulsive, iraționale, riscăm să cumpărăm lucruri de care de fapt nu avem cu adevărat nevoie. Cu siguranță avem asemenea lucruri în casă, întrebarea este cât de des cădem în capcana compulsivității proprii. Nevoia creată artificial nu este o nevoie a noastră, deci putem pur și simplu să ajutăm doar pe cei ce vând, în cazul în care ajungem foarte curând să ne dăm seama că nu folosim deloc sau aproape deloc, achiziția. 
  2. Ofertele „unice” ne împing să cheltuim ACUM bani pe care poate nu îi aveam puși deoparte, pentru asta, tocmai ca să nu „scăpăm” oferta. Dacă durează foarte puțin, putem să cheltuim fără să gândim, banii programați pentru ceva cu adevărat important, iar mai apoi să intrăm în conflicte interioare și nu doar.
  3. Educația financiară ne învață să programăm cheltuielile, să cântărim bine, să ne lăsăm timp pentru a lua o decizie în privința unor cheltuieli. De fiecare dată când cădem pradă MEGA OFERTELOR facem pași înapoi în încercările noastre de a fi calculați și cumpătați. 
  4. Starea de dezamăgire care vine după o scurtă perioadă poate fi mare. Ne dezamăgim în noi, că nu am cântărit destul de bine, înainte de a achita, ne dezamăgim și în cei care ne-au vândut ceva, fără să cunoască cu adevărat nevoile.
  5. Riscăm să facem acțiuni care nu vor duce la descoperirea adevăratelor necesități care au stat în spatele comportamentelor noastre. Fiecare comportament are un motiv, o nevoie pe care o satisface, doar că atunci când nu suntem prea conștienți de ceea ce ne mișcă să facem anumite lucruri, nu vom reuși să schimbăm comportamentele care ne încurcă să acoperim și alte necesități. 

Avantaje:

  1. Avem șansa să încercăm servicii sau obiecte pe care le urmăream demult dar nu reușeam să le cumpărăm cu preț normal. Ne dorim uneori ceva, mult timp, dar pentru că nu ne lasă inima să dăm prea mulți bani pe asta, așteptăm un moment potrivit, care poate fi sfârșit de sezon, un alt model nou, care scade automat prețul precedentului, sau ofertele unice așa cum este black Friday.
  2. Dacă ne doream demult ceva, iar acum putem să prindem o ofertă cu adevărat bună, am reușit să amânăm recompensa și așa să ne bucurăm cu adevărat pentru investiția făcută, pe care am programat-o, așteptat-o și probabil chiar pus bani deoparte. 
  3. Economisim, iar asta este valabil doar pentru cumpărăturile pe care le-am programat de ceva timp și ORICUM le-am fi făcut. Dacă vedem ceva ieftin și nu am avut în gând să cumpărăm acel lucru, nu ar fi o economie. 

Chiar dacă am scris mai puține avantaje, nu am avut de gând să anulez utilitatea acestor oferte, atâta timp cât țineți cont de niște lucruri și planificați. Nu a anulat nimeni consumerismul, deci noi înșine suntem cei care pot pune frână, atunci când mâna se întinde spre portofel. 

Ne plângem că suntem săraci, dar cheltuim „aiurea” mult mai mult decât cei care sunt considerați mult mai bogați, oare de ce?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top