Pentru că de când mă știu am crescut acasă plante de interior, am observat în timp mai multe asemănări dintre îngrijirea florilor și relații. Sunt câteva lucruri importante care pot fi învățate din acest proces, pentru a ne îmbunătăți relațiile cu cei din jur.
- Florile nu arată niciodată perfect. Deși pot fi foarte sănătoase și viguroase, acestea vor avea ba o frunză care se îngălbenește, ba forma lor nu este simetrică, ba verdele nu e același pe tot parcursul anului. Ca și în relații, florile au o serie de etape și de procese, sunt vii, renunță la o parte din frunze ca să crească mai rapid cele noi sau să poată înflori mai bogat. Sunt perioade când parcă totul este amorțit și nu crește, ci doar rezistă schimbărilor de sezon. Frumusețea florilor și a relațiilor nu este în a arăta mereu ca într-o revistă ci în a fi vii, a-și reveni după perioade mai grele, a se adapta.
- Ele au nevoie de o doză optimă de grijă și atenție. Da, pentru relații ca și pentru flori este nevoie de timp acordat, de resurse interioare și exterioare, de atenție și îngrijire. Nu doar udatul florilor face parte din activitățile necesare creșterii, așa cum nu doar ieșitul în oraș poate face o relație cu adevărat bună. Așa cum nu udăm o floare în exces după o perioadă de „secetă” nu vom comunica exagerat după ce am fost pasivi timp îndelungat în relație. Iar dacă florilor le lipsește lumina necesară, nu îi vom oferi căldură dublă, pentru a compensa, la fel nu putem oferi cadouri sau timp din plin fără a le însoți de afecțiune.
- Nu vom reuși oricât am dori să păstrăm toate florile de-a lungul timpului, pe unele le pierdem la un moment dat. Chiar dacă am făcut tot ce am putut, am cercetat cauza problemei, am încercat să o rezolvăm prin soluțiile găsite la moment, am depus efort, uneori nu va funcționa nimic. Iar în acele momente ar fi bine pur și simplu să acceptăm situația. Poate ne pare rău, suntem triști și îndurerați, dar aceasta este realitatea, nu are rost să udăm o floare și să punem îngrășământ în exces atunci când aceasta este deja uscată. La fel o relație „moartă” sau pur și simplu fără potențial nu va putea fi readusă la viață în unele cazuri. Se merită de încercat doar dacă sunt semnale că vrea și celălalt să depună efort.
- Nu vreau să am orice tip de flori acasă și voi căuta/voi accepta doar ceea ce îmi place cu adevărat. Mie nu-mi plac cactușii, niciodată nu mi-au plăcut deși am avut o dată unul. Îmi cumpăr doar flori care mă încântă, îmi plac și îmi fac bine. Deși am inițiat uneori relații care s-au dovedit a fi cactuși, este alegerea mea dacă le mai mențin, le mai îngrijesc și nutresc speranțe că poate într-o zi vor înflori și se va răscumpăra toată răbdarea și efortul.
- Chiar dacă mai sunt multe asemănări între creșterea florilor și lucrul în relații, voi mai menționa doar una: florile sunt diferite – la fel ca relațiile. Dacă am o relație bună cu prietenii, înseamnă că am reușit să aduc doza optimă de timp, dedicare și afecțiune aici. Asta nu înseamnă că este nevoie de exact acea cantitate și calitate peste tot ca să fie bine. Cum sunt diferite florile – unele preferă lumina altele umbra, la fel sunt și relațiile cu cei din jur. Doar prin încercări putem să ne dăm seama cum să le facem să înflorească.
Ție cum îți reușește să îngrijești florile? Dar relațiile?