Cum să slăbesc?

Cred că fiecare dintre noi ne-am întâlnit cu această provocare, dacă nu este dificil pentru noi, cineva din apropiați sau din familie a dorit sau dorește să slăbească. De curând am lansat împreună că un medic nutriționist și un antrenor, un program „Stil sănătos de viață” și asta era principala întrebare a celor care erau interesați, deși nu am avut ca scop slăbitul. 

De ce este atât de dificil să slăbim?

Nu voi veni aici cu factori medicali care pot fi prezenți în această ecuație cu multe variabile, voi aborda mai degrabă factorii psihologici. 

  1. Ne dorim rezultate imediate, dacă se poate, cu cât mai puțin efort, fără să înțelegem cum funcționează corpul, creierul, psihicul, metabolismul, cum se poate menține motivația. Asta se întâmplă mult mai mult în ultima perioadă, mai ales din cauza miilor de soluții instant la orice problemă, chiar și majoră. Am lucrat cu adolescente care idee nu au că nu este deloc în regulă să slăbești 6 cm la talie, timp de o săptămână, Mai ales când nu prea ai de unde slăbi. Internetul abundă de soluții miraculoase, extraordinare, simplu de aplicat… Trist, foarte trist că le credem și dacă pentru noi nu funcționează, avem impresia că e ceva în neregulă cu noi, sau de data asta nu am găsit dieta bună, dar sigur o vom găsi.
  2. Avem impresia că slăbitul este un sprint, când de fapt este un maraton, de aceea nu calculăm bine resursele, dar nici nu reușim să menținem rezultatele sprintului. Tocmai de aceea renunțăm prea devreme, pur și simplu nu ne dăm seama care este distanța de parcurs și avem impresia că ce nu am face, nu mai ajungem la destinație. Când ne oprim, fără să facem ceva, ne rostogolim la început, dacă nu chiar mai jos decât am fost, deci va fi și mai greu de mobilizat. 
  3. Ne informăm din surse îndoielnice. Uneori am impresia că oricine își permite să dea sfaturi gratuite despre sănătate, chiar dacă nu are nici cea mai vagă idee despre cum funcționează organismul uman. Tinerii și adolescenții (prea) sensibili la felul în care arată, foarte ușor cad în capcana promisiunilor bazate pe jumătăți de adevăr. Denumirile pompoase pot ascunde căi sigure spre dezamăgire, iar și iar. 
  4. Scopul este greșit din start. Dacă ne-am gândi pentru ce vreau să slăbesc, fiecare și-ar da seama că scopul din spate, este ca să ne simțim acceptați, ca să ne simțim iubiți, ca să aparținem unui grup, ca să avem încredere în ceea ce suntem, ca să primim atenție sau ca să ne simțim importanți pentru cineva. Foarte rar oamenii aleg să slăbească pentru a fi sănătoși, iar când fac asta, abordarea e cu totul alta. Aceste scopuri ascund multă neîncredere în sine și în propria valoare, iar încercările de a slăbi vor adânci și mai mult prăpastia neîncrederii. Dacă nu slăbim, pe lângă încrederea în felul în care arătăm, pierdem încrederea că putem să ne setăm un scop și în propria voință. Dacă slăbim însă, vom observa că nu se schimbă felul în care ne percepem și dezamăgirea vine deja din profunzime.
  5. Dorim să slăbim atunci când nu este necesar de fapt, pentru că societatea pune o presiune pe noi, pe felul în care arătăm, pe imaginea noastră despre noi și despre cum ar trebui să fim, ce ar trebui să facem, ca să fim acceptați. 

Ce putem totuși face?

Nu voi da rețete ușoare și miraculoase, totuși, voi încerca să punctez cele mai importante detalii de luat în calcul, dacă vrei să muncești singur în acest sens, pentru a obține rezultate care să te mulțumească.

  1. În primul rând stabilește scopuri pe termen lung, dar și etape intermediare și chiar pași mici, de fiecare zi. Asta ar însemna: Unde vreau să ajung într-un an? Pentru a ajunge acolo, ce trebuie să fac lunar, dar săptămânal, dar zilnic? Ce pot face azi și mâine, acum, ca să ajung unde vreau peste un an? De multe ori nu există o claritate realistă despre ce ne dorim și care ar fi pașii spre rezultatul mult râvnit. Claritatea ne poate motiva mult mai mult decât entuziasmul exagerat. 
  2. Gândește-te la micile succese și cum le vei celebra (nu cu tort, cu laude, bucurie, îmbrățișare a ta…). Micile succese ar trebui să fie despre efortul tău, nu despre rezultate, pentru că acestea este posibil să întârzie, iar tu ai nevoie de a continua să depui efort, deci anume acesta trebuie menținut. Efortul este și el un rezultat, unul care contează de fapt cu adevărat, asta pentru că el ne dezvoltă, pas cu pas.
  3. Creează o relație bună cu propriul tău corp! Acest lucru e poate cel mai important din tot acest articol. Asta nu e deloc ușor, dacă nu ai deja o relație bună, dar dacă încerci să slăbești, nu cred că este bună, încă. Asta nu este doar despre băi cu sare, ci despre comunicarea cu propriul corp, gândurile despre părți ale corpului, atenția spre nevoile lui, inclusiv nevoia de odihnă, de pauze, nevoia de a fi auzit, cu tot ce vrea să ne transmită. 
  4. Găsește ce te ține pe loc, ca să poți înlătura blocajul! Dacă nu reușești de unul singur, ar fi bine să te adresezi la un specialist, sau chiar la câțiva, care vor lucra pentru tine în echipă. Este posibil ca problema să nu fie doar una medicală/hormonală/de metabolism, ci să fie implicați factori psihologici, inclusiv traume. 
  5. Ai răbdare cu tine, multă, multă răbdare, fii blând/ă cu tine și nu te forța să fii într-un fel anume ci mai degrabă încearcă să te accepți în primul rând!

Sper că ai primit răspunsurile necesare pentru a reuși să faci pace cu tine și să mergi mai degrabă din dorința de a te armoniza cu propriile kg, decât din dorința de a te lupta cu ele. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top