– Ce muzică ascultați?
– În funcție de cum mă simt, iar uneori vreau să ascult doar liniștea.
Oare de ce ascultăm muzică?
Oare de ce uneori atât de mult ne place o melodie iar în alte momente aceeași melodie nu ne provoacă nici un fel de plăcere?
Astăzi vă invit să explorăm efectele muzicii asupra noastră, așa cum le văd eu, fără să fi consultat alte articole sau cercetări (știu că sunt numeroase).
Muzica este cu siguranță terapeutică, dar de ce anume?
1. Ca și poveștile, simbolurile și culorile, muzica acționează direct la emisfera dreaptă și ajunge fără prea multe bariere și cenzori în subconștient. Atunci când auzim cuvinte, vedem sau citim ceva există împotrivire și influența acelui lucru poate scădea mult. Melodia însă nu întâmpină nici o barieră și ne poate influența destul de mult tocmai pentru că ajunge direct la subsolul psihic.
2. Redă un ritm armonios, care reglează ritmurile biologice și le armonizează. Pentru că avem o societate care este la granița cu haosul, corpul reacționează prin dereglarea ritmurilor interne. Respirația superficială, încordarea permanentă neconștientizată, somnul superficial, ne fac să ne simțim nu doar fizic, ci și emoțional tensionați. Muzica ascultată în anumite momente ale zilei (când ritmul muzicii corespunde cu starea pe care dorim să o obținem) ne ajută să ne regăsim ritmul, să-l încetinim când avem nevoie.
3. Ca orice poveste, muzica (bună) ne ajută să trăim în interior toate etapele unui parcurs. Ne vom identifica fără să vrem cu un erou imaginar care are o poveste și o trăiește. Dacă este tristă ne va ajuta să acceptăm tristețea în interior, dacă este de succes, ne va ajuta să găsim resursele necesare pentru a depăși provocările din propria viață.
Cum anume o ascultăm ca să ne fie cu folos?
· O alegem în funcție de stare. Dacă mă simt deprimat, nu va funcționa să aleg deliberat o muzică veselă. Asta pentru că avem nevoie să trăim starea pentru a reuși să ieșim din ea, iar muzica ne va ajuta să trăim starea din plin. Totuși dacă observăm că de prea mult timp ascultăm muzică care ne deprimă și mai mult, ar fi bine să încercăm să găsim răspunsuri. Este posibil ca starea din interior nu este acceptată sau trăită din plin, sau că intrăm într-o zonă în care nu găsim resurse pentru a ieși.
· O trăim și suntem atenți la tot ce se întâmplă în interior când o ascultăm. Asta ne-ar ajuta să fim și mai conștienți de trăirile noastre și să ne echilibrăm emoțional. Ar fi un fel de meditație și ne-ar aduce foarte multe beneficii asupra stării generale.
· Să o ancorăm și asociem mai ales cu depășirea momentelor dificile sau cu momente plăcute în general. Dacă de mai multe ori ascultăm ceva anume când ne simțim entuziasmați și plini de energie, când vom reveni la melodie în alte momente, starea de bine va crește automat pentru că a fost asociată de creier cu sunetele. Vom evita totuși să ascultăm acele melodii când ne simțim foarte prost pentru a nu scădea din efectul lor și a nu le ancora pe altă stare, negativă de data aceasta.
· Să ne bucurăm pur și simplu de ascultare. Știu că este dificil să ne detașăm de tot ce se întâmplă în viața noastră familială sau profesională, totuși muzica este un instrument foarte bun pentru a ne lăsa duși departe și a ne reechilibra. După ce revenim la provocările care ne așteaptă vom vedea lucrurile diferit și asta ne poate ajuta mult în deciziile noastre. Deci este necesar să fim prezenți când ascultăm, să încercăm să fim acolo, în interiorul muzicii, iar ce e dincolo să se depărteze, măcar și pentru 3-5 minute.
Sper să vedeți de acum încolo în muzică o resursă de preț pentru echilibrul interior și să explorați cum anume vă poate ajuta.
Să vă fie cu folos!